The Monthly Review: hoofdpunten oktober
Topverhalen
Nek-aan-nekrace
Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn de marges in de peilingen tussen beide kandidaten flinterdun. De uitslag zal waarschijnlijk bepaald worden in de zeven zogenaamde ‘swing states’ of kantelstaten, waaronder Pennsylvania en Georgia. Het is dan ook geen wonder dat in deze staten een blitzcampagne van 1 miljard dollar werd voorzien. De kansen voor een overwinning van Trump stegen echter op de gokplatformen en hierdoor werd de 'Trump trade' op de financiële markten nieuw leven ingeblazen. De dollar verstevigde en de rente op staatsobligaties steeg omdat de plannen van de Republikeinen voor hogere douanerechten en lagere belastingen als inflatoir worden beschouwd. Ondertussen waarschuwde het ministerie van Justitie Elon Musk, een uitgesproken Trump-aanhanger, dat zijn dagelijkse sweepstakes van 1 miljoen dollar die alleen toegankelijk zijn voor geregistreerde kiezers in swing states, de federale wet mogelijk schenden.
Een grotere bazooka
Na de aanvankelijke combinatie van overheidsincentives, die o.a. rentedalingen en een ongekende steun voor de aandelenmarkten inhield, kwam het Chinese ministerie van Financiën twee weken later met incentives voor de vastgoedsector. De plannen omvatten het overeind houden van lokale overheden, het herkapitaliseren van grote banken en het opkopen van miljoenen onverkochte appartementen. Er zijn nog maar weinig details over eventuele fiscale incentives bekend, maar die zouden er wel kunnen komen. Het uiteindelijke doel bestaat erin de economische groei op peil te houden en vooral om de doelstelling van 5% groei van het bbp in 2024 te halen. Trumps douanerechten van 60% op invoer uit China zouden wel eens op de loer kunnen liggen, zelfs nu de EU bevestigt dat ze op ingevoerde Chinese elektrische wagens douanerechten tot 35% zal heffen.
Autonome dromen
Tesla lanceerde de ‘Cybercab’-robottaxi, een zelfrijdende tweepersoonswagen zonder stuur of pedalen, die tegen 2027 in productie moet zijn en een prijskaartje van minder dan 30.000 dollar heeft. De oprichter van Tesla, Elon Musk, voorspelde dat de marktkapitalisatie van zijn bedrijf tot 5 biljoen dollar kan oplopen, zeven keer meer dan nu, als de groeivooruitzichten voor autonoom rijden en de AI (artificiële intelligentie) die het aanstuurt naar behoren worden gewaardeerd. De markt zag dat echter anders en het aandeel moest 12% inleveren omdat beleggers hun beklag deden over een “teleurstellend” gebrek aan meer details. Tesla veerde fors op na de bekendmaking van de cijfers voor Q3 en de prognose van Musk omtrent een omzetgroei van 20-30% voor 2025. Het aandeel blijft echter nog steeds hangen rond de helft van zijn piek in 2021.
Ommezwaai bij de beleggingen
Princeton University draaide de regels terug, die pas twee jaar geleden werden aangenomen, en die fossiele brandstofbedrijven verboden om academisch onderzoek te financieren. Faculteitsleden zullen vanaf nu wel financiering van grote oliebedrijven zoals ConocoPhillips en ExxonMobil mogen accepteren op voorwaarde dat het project gericht is op “het verbeteren van de milieuschade die koolstofuitstoot aanricht”. De aandelen van de Amerikaanse en Europese waterstofbedrijven daalden daarentegen sterk omdat de zwakke vraag en de onzekerheid over de regelgeving de belangstelling van beleggers voor waterstof als koolstofarm alternatief voor fossiele brandstoffen temperden. In het algemeen zou het vooruitzicht dat Trump president wordt, de vooruitzichten voor de ESG-sector kunnen veranderen.
Op de radar
De race voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen blijft erg krap. In de zeven ‘swing states’ die waarschijnlijk bepalen wie de meeste kiesmannen krijgt en uiteindelijk president wordt, wordt vol verwachting uitgekeken naar de peilingen voor Donald Trump en Kamala Harris.
De rente op Amerikaanse staatsobligaties is fors gestegen door de verwachting dat de begrotingsuitgaven zullen stijgen. De markten zullen heel nauwlettend in de gaten houden wat er gebeurt, vooral als Trump wint, want hogere douanerechten kunnen de inflatie opnieuw laten oplaaien en de Fed dwingen om een strikter monetair beleid te voeren.
In Japan had de gok van de nieuwe premier, Shigeru Ishiba, om snel algemene verkiezingen te houden, blijkbaar een averechts effect. De regerende coalitie, geleid door de LDP, haalt voor het eerst in 15 jaar geen meerderheid en op korte termijn leidt dit waarschijnlijk tot een patstelling in het parlement.
Risicowaarschuwing