
Close Look: Defensiefondsen in trek
- 23 juli 2025 (5 min)
Defensiefondsen in trek
De defensiesector wordt van oudsher gezien als een stabiele, gediversifieerde belegging, die geniet van een stabiele vraag, grotendeels ondersteund door overheidsuitgaven. De toenemende geopolitieke spanningen hebben echter geleid tot een verandering in de perceptie van defensiefondsen, nu zowel beleggers op korte als op lange termijn het potentieel van de sector hebben erkend. Deze golf van belangstelling heeft geleid tot de lancering van nieuwe defensiefondsen, vaak in de vorm van ETF’s (exchange traded funds). Uit gegevens blijkt bijvoorbeeld dat Europese thematische ETF’s die gericht zijn op defensie en AI in de eerste helft van 2025 een record netto-instroom van 8 miljard dollar hebben gerealiseerd.
Wat is er gebeurd?
De verkiezing van Donald Trump voor een tweede termijn als Amerikaans president viel samen met een periode van verhoogde geopolitieke spanningen. In de VS lijkt het erop dat de ‘Big, Beautiful Bill’, de wet die belastingverlagingen en meer uitgaven inhoudt, aanzienlijke voordelen zal opleveren voor de defensiesector. Het wetsvoorstel voegt $ 150 miljard toe aan het budget van het Pentagon, waaronder $ 25 miljard voor Trumps ‘Golden Dome’-raketafweersysteem, en bijna $ 30 miljard voor de scheepsbouw. Nu de Amerikaanse regering zich richt op leveranciers van eigen bodem, zouden de voordelen voor de Amerikaanse defensiesector aanzienlijk kunnen zijn.
Elders heeft de dreiging van de VS om de steun voor de NAVO in te trekken de Europese leden ertoe aangezet om tegen 2030 5% van het bbp aan defensie-uitgaven te beloven, tegenover het huidige niveau van 2 à 3%. De toename omvat een boost voor defensiegerelateerde infrastructuur, evenals meer traditioneel defensiematerieel. Nadat Duitsland een wetsvoorstel had goedgekeurd om zijn defensie- en infrastructuuruitgaven met € 1 biljoen te verhogen, zijn de Europese defensieaandelen fors gestegen als gevolg van aanzienlijk verhoogde groeivooruitzichten.
Defensiesector en ESG
Recente ontwikkelingen binnen het ESG-segment van de beleggingssector hebben tot controverse geleid. Er zijn oproepen gedaan om defensiegelden opnieuw te classificeren als ‘ethisch’, omdat defensiematerieel ook wordt gebruikt om het leven van burgers te beschermen. Dit zou ESG-fondsen uiteindelijk in staat kunnen stellen om te beleggen in deze sterk presterende sector. In het Verenigd Koninkrijk hebben sommige pensioenaanbieders het standpunt uitgesproken dat langetermijnbeleggers vanwege het groeipotentieel meer in de defensiesector zouden moeten beleggen, hoewel alle beleggers de keuze zouden moeten krijgen.
Standpunt van AXA IM Select
De defensiesector is dit jaar sterk opgeveerd, waarbij een groot aantal sectorspecifieke positieve nieuwsberichten al in de koers was verwerkt. Op langere termijn is het nog onduidelijk hoe het geld zal worden opgehaald om de plannen voor meer uitgaven te financieren, of waar het precies zal worden geïnvesteerd. Niettemin voorzien de economen van AXA IM, naast andere begunstigden, een gunstige bbp-groei van 0,5% voor de eurozone alleen.
In lijn met de gediversifieerde beleggingsstijl van AXA IM Select biedt beleggen in een sector via ETF’s of andere fondsen toegang tot een brede waaier van bedrijven, terwijl het risico op blootstelling aan individuele aandelen wordt beperkt.
Risicowaarschuwing
De waarde van beleggingen en de inkomsten die ze genereren, kunnen zowel dalen als stijgen. Het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgen.