Beleggen in volatiele markten

Beleggers beschrijven markten en aandelen vaak als ‘volatiel’. De term werd recent veel gebruikt om de periode sinds de coronacrisis in een negatieve context aan te duiden. Toch is volatiliteit meer dan dat, zoals u kunt lezen in de onderstaande artikels. Volatiliteit is slechts een statistische maatstaf om schommelingen rond een gemiddelde prijs aan te geven. Beleggers moeten dus misschien gewoon leren leven met volatiliteit. Om u daarbij te helpen, stelden we een reeks artikels samen waarin we beschrijven hoe u enkele nadelen die met volatiliteit geassocieerd worden kunt tegengaan. Bovendien bieden we een checklist met 5 punten aan die handig is voor iedere belegger.

Artikels

Omgaan met marktgedreven emoties

Volatiliteit op wereldwijde markten is normaal. Toch hebben veel beleggers een neiging naar verliesaversie. We leggen uit waarom het belangrijk is om op uw langetermijndoelen te blijven focussen en geen beslissingen te nemen op basis van kortetermijnfluctuaties.

Meer details

Beleggen voor de lange termijn: waarom aandelen na verloop van tijd stijgen

Aandelen stijgen niet jaarlijks, maar in de VS zijn ze op de lange termijn elke drie op de vier jaar gestegen. We onderzoeken hoe de hogere productiviteit en cashflows van bedrijven, de bevolkingsgroei en de veranderingen in hoeveel beleggers bereid zijn te investeren, bijdragen aan beleggen op lange termijn.

Meer details

Behavioural bias bij het beleggen

Iedere belegger kan last hebben van ‘behavioural bias’. Deze kunnen invloed hebben op zijn beleggingskeuzes, soms met negatieve gevolgen. We lichten de meest voorkomende valkuilen toe.

Meer details

    Risicowaarschuwing

    De waarde van beleggingen en de inkomsten die ze genereren, kunnen zowel dalen als stijgen. Het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgen.