
Close Look: Waarom verliest de dollar terrein?
- 27 juni 2025 (5 min)
Waarom verliest de dollar terrein?
Na een sterke prestatie in 2024 is de Amerikaanse dollar dit jaar verzwakt, nu beleggers’s werelds reservevaluta de rug hebben toegekeerd. In combinatie met aandelenmarkten die nu nauwelijks hoger staan dan eind 2024, betekent dit dat sommige beleggers de dollarblootstelling van hun portefeuilles in vraag stellen.
Wat trekt de dollar naar beneden?
Er zijn vier hoofdfactoren die hebben geleid tot een daling van de dollar:
- Handelstarieven zullen naar verwachting de Amerikaanse groei afremmen ten opzichte van de rest van de wereld.
- Het Amerikaanse schuldniveau zou kunnen oplopen tot een voorspelde 118% van het bbp (het totaal van wat het land produceert) over de komende tien jaar, mocht de zogenaamde 'Big Beautiful Bill' (Amerikaanse wetgeving voor belastingverlagingen en uitgavenverhogingen) worden aangenomen, tegenover 97% in 2024. Dit maakt sommige beleggers terughoudend om te veel van de munt aan te houden.
- Hooggeplaatste regeringsfunctionarissen hebben laten doorschemeren dat zij een zwakkere munt zouden verkiezen om de Amerikaanse handelscompetitiviteit te ondersteunen. Dit gebeurt omdat de dollar de afgelopen jaren overgewaardeerd was ten opzichte van de meeste wereldmunten.
- Verschillende grote centrale banken diversifiëren hun reserves en verminderen daarbij hun dollarreserves ten gunste van andere activa. Eind 2024 vertegenwoordigde goud 20% van de mondiale officiële reserves, de euro 16% en de dollar 46%1 .
Wat betekent dit voor beleggers?
Het rendement van een belegger op een buitenlands aandeel hangt af van zowel de koersprestatie van het aandeel als de beweging van de valuta van dat aandeel ten opzichte van hun eigen valuta. Bijvoorbeeld, in 2024 toen de S&P 500 een nettorendement behaalde van 24%, gecombineerd met een dollarstijging van meer dan 7% tegenover een mandje van valuta's, zouden veel niet-Amerikaanse beleggers een rendement van meer dan 30% in hun eigen valuta hebben gezien.
Historisch gezien werden de dollar en Amerikaanse staatsobligaties beschouwd als veilige havenactiva in volatiele tijden. Naarmate de dollar sterker werd, fungeerde deze blootstelling als schokdemper wanneer aandelenkoersen daalden. Sinds het begin van dit jaar is het beeld echter merkbaar anders (zoals de grafiek toont), wat de vraag oproept of de dollar nog altijd de veilige haven is die hij vroeger leek.

Netto totaalrendementen van S&P 500 (VS) en MSCI World (wereldwijd) aandelenindices omgerekend naar euro.
Bron: Bloomberg, AXA IM Select, 31 mei 2025
Is het tijd om dollarbeleggingen te herbekijken?
Sommige eurobeleggers vragen zich terecht af of zij hun dollarblootstelling zouden moeten verminderen. Dit hangt af van de individuele blootstelling van elke belegger en er bestaat geen standaardoplossing, maar we kunnen wel rekening houden met brede marges.
Ter informatie: de meeste wereldwijde fondsen hebben ongeveer twee derde van hun activa in de VS, wat betekent dat een belegger ongeveer 70% blootstelling aan de dollar zou hebben.
Eurobeleggers zouden kunnen overwegen om niet meer dan 50-75% van hun aandelengewicht in dollars aan te houden. Dit is te wijten aan een combinatie van de aanhoudende overwaardering van de dollar (zoals de grafiek toont is de euro nog steeds enigszins ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar) en de kosten van bescherming tegen het valutarisico. Voor eurobeleggers kost het momenteel ongeveer 2,8% per jaar om zich tegen de dollar in te dekken.
Beleggers die hun dollarblootstelling willen verminderen, zouden een deel van hun bezittingen kunnen overzetten naar valuta-afgedekte versies van Amerikaanse fondsen. Bij wijze van alternatief zouden zij een deel van hun Amerikaanse fondsbezittingen kunnen diversifiëren naar Europese, Japanse of bredere wereldwijde aandelenfondsen.
EUR/USD vergeleken met zijn koopkrachtpariteit, een maatstaf voor langetermijnwaardering

Bron: Bloomberg, AXA IM Select, 31 mei 2025
AXA IM Select standpunt
Het is duidelijk dat beleggers het vertrouwen in de dollar verliezen, maar deze verkoopgolf betekent niet het einde van de hegemonie van de munt. Gezien de aanhoudende onzekerheden rond handelstarieven heeft ons modelportefeuille geen regionale voorkeuren. We hanteren een neutrale blootstelling aan de dollar tegenover de euro, omdat we van mening zijn dat de wisselkoers dicht bij zijn reële waarderingsniveau staat.
- RGUgaW50ZXJuYXRpb25hbGUgcm9sIHZhbiBkZSBldXJvLCBFdXJvcGVzZSBDZW50cmFsZSBCYW5rLCBqdW5pIDIwMjU=
Risicowaarschuwing
De waarde van beleggingen en de inkomsten die ze genereren, kunnen zowel dalen als stijgen. Het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgen.