Waarschuwing: Binnen het kader van een overeenkomst van klantenaanbreng. Vermogensbeheer is een dienstverlening voorgesteld door AXA IM Select Belgium, dit is geen verzekeringsproduct.

Close Look: Zich vastklampen aan cash


Zich vastklampen aan cash - gedragsvooroordeel?

De afgelopen jaren hebben beleggers enorme hoeveelheden contant geld gehamsterd, op spaarrekeningen of in termijnproducten. In 2024 stroomde een bedrag van 925 miljard dollar naar geldmarktfondsen in de VS, waardoor hun totale geldmarktactiva op een recordniveau van 6,9 biljoen dollar uitkwamen. En dat ondanks de dalende rente op deze spaargelden. Waarom zouden beleggers ervoor kiezen om het rendement van hun beleggingen te beperken, wanneer elders mogelijk hogere rendementen beschikbaar zijn? Gedragsvooringenomenheid kan de sleutel zijn. Dit zijn de standaard denkprocessen, ingebouwd in de hersenen van de mens, die ons over platgereden paden naar irrationele conclusies kunnen leiden. We geven hieronder enkele voorbeelden.

Psychologen hebben meer dan 150 vormen van gedragsvooroordelen geïdentificeerd die onze besluitvorming kunnen beïnvloeden. Deze neigingen, een deel van wat ons menselijk maakt, komen vooral naar boven in tijden van stress. En ze kunnen een forse kracht zijn in de wereld van beleggingen. In periodes van marktvolatiliteit kunnen beleggers bijvoorbeeld bang worden. Ze gaan uit van het ergste en verkopen hun posities nadat de markten gekelderd zijn. Of ze slagen er niet in om te profiteren van marktdalingen door te kopen voordat de markt opnieuw stijgt. Wanneer irrationele gedachten de kop opsteken, worden beleggingsdoelstellingen op lange termijn losgelaten en slechte beslissingen genomen.

Misschien wel het krachtigste gedragsvooroordeel in deze omstandigheden is de verliesaversie, die wel eens ‘beleggingskryptoniet’ wordt genoemd. Studies hebben aangetoond dat beleggers de pijn van een verlies veel intenser kunnen voelen dan het plezier van een gelijkwaardige winst. Het is misschien niet logisch, maar ze zullen ernaar streven om deze pijn te voorkomen door te kiezen voor solide cash. Al gaat dat ten koste van hun beleggingsrendement. De situatie wordt misschien niet geholpen door de taal van de beleggingsindustrie, die aangeeft dat risico's moeten worden genomen om beleggingsrendement te behalen.

Er zijn andere vormen van vooringenomenheid die de enorme sommen cash in geldmarktfondsen enigszins verklaren. Bevestigingsvooringenomenheid omvat het zoeken naar informatie die een initieel en mogelijk irrationeel beeld bevestigt. Zie het als een beleggingsechokamer. Vooringenomenheid door verankering, waarbij beleggers te veel de nadruk leggen op het eerste stukje informatie dat ze ontvangen, en weigeren om de logica van verder bewijs toe te geven. En kuddegedrag, waarbij beslissingen worden genomen op basis van populaire trends en waarbij men in feite wordt meegesleept door het momentum van de kudde.

Professionele beleggers, zoals fondsbeheerders, zullen ernaar streven om vormen van gedragsvooringenomenheid te omzeilen door rationele processen te gebruiken bij het analyseren van de vooruitzichten voor hun beleggingen. Op die manier willen ze onder meer recentheidsvooringenomenheid vermijden. Dit is een gebruikelijk vooroordeel op de financiële markten, die recente gebeurtenissen boven historische gebeurtenissen bevoordeelt. Het is recentheidsvooringenomenheid die sommige beleggers ertoe brengt meer nadruk te leggen op de kortetermijn- dan op de langetermijnprestaties, bij het beoordelen van hoe een actief zou kunnen presteren in de toekomst. Niet bepaald een logische stap, eens je die analyseert.

Blik op AXA IM Select

Gedragsvooringenomenheid kan ertoe leiden dat we levenskeuzes maken, en ook beleggingskeuzes, die bij nader inzien niet strikt rationeel zijn. Een breed scala aan vooroordelen kan onze beleggingsbeslissingen bepalen, maar vaak ten koste van hogere beleggingsrendementen in de tijd, waarbij verliesaversie misschien wel de ergste boosdoener is.

Hoewel de omstandigheden sinds de pandemie en de inflatiezeepbel zijn verbeterd, blijven de huidige vooruitzichten onzeker. De economische fundamenten lijken echter gunstig en de economen van AXA IM verwachten dat de wereldwijde groei dit jaar boven de 3% zal blijven. Niettemin kunnen de economische prestaties tussen verschillende regio's uiteenlopen.

We verwachten dat het Amerikaanse exceptionalisme op de aandelenmarkt zal aanhouden. Voor beleggers die zich zorgen maken over de hoge waarderingen van de technologiesector, verwachten we dat de verbeterende winstgroei zich zal uitbreiden naar een bredere groep van sectoren en kleinere bedrijven. Binnen vastrentende waarden hebben we een voorkeur voor wereldwijde high-yield obligaties. Deze activa hebben geprofiteerd van een positief groeitempo en lage wanbetalingspercentages, alsook van hun hogere renteniveaus.

Over het algemeen zijn we van mening dat actief portefeuillebeheer en gediversifieerde portefeuilles de rationele keuze zijn voor dit jaar.

    Risicowaarschuwing

    De waarde van beleggingen en de inkomsten die ze genereren, kunnen zowel dalen als stijgen. Het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgen.