The Monthly Review: hoofdpunten januari
Topverhalen
Trump 2.0
De inhuldiging van de 47e president van de Verenigde Staten zorgde aanvankelijk voor een positieve marktreactie. Een stortvloed aan decreten verliet de Oval Office. Die varieerden van 25% tarieven op Canada en Mexico, het opheffen van de wetgeving uit het Biden-tijdperk, het annuleren van stimuleringsmaatregelen om elektrische voertuigen te kopen en een 75-daagse respijtperiode om een Amerikaanse koper voor TikTok te vinden. De president herhaalde zijn interesse om Groenland te kopen en de controle over het Panamakanaal over te nemen. Hij riep de OPEC op om de olieprijzen te verlagen en de centrale banken om onmiddellijk de rente te verlagen. De Amerikaanse obligatiemarkten reageerden weinig op die eisen.
Steun aan de Chinese markt
China heeft staatsverzekeringsmaatschappijen opgedragen om fondsen naar de aandelenmarkten te sluizen, met als doel een instroom van 13,75 miljard dollar in de eerste helft van 2025. Een verdere positieve impuls kwam van het nieuws dat Chinese bedrijven vorig jaar recorddividenden uitkeerden, terwijl de inkoop van eigen aandelen een recordhoogte bereikte. De markten hadden het zwaar te verduren door de vrees voor Amerikaanse invoerheffingen, die dreigden uit te komen tussen 10% en 60%. Ze kregen een overwachte opsteker toen president Trump een ‘goed, vriendelijk gesprek’ had gevoerd met de Chinese premier.
De AI-strijd is begonnen
De pas ingehuldigde president onthulde plannen om 500 miljard dollar te investeren in AI-infrastructuur om een gigantische supercomputer genaamd Stargate te creëren. Het doel is om de Amerikaanse voorsprong in AI op China te versterken. Maar na een verbod op de verkoop van Nvidia-chips aan China lanceerde techgigant Huawei zijn eigen chips die in staat zijn tot AI-inferentietaken. En de Chinese startup DeepSeek deed de wereldwijde technologiesector wankelen, nadat het een veel goedkoper alternatief voor ChatGPT bleek te zijn. Dit zou de ontwikkeling van AI kunnen versnellen, wat zou kunnen leiden tot een snellere en bredere uitrol, wat de enorme Amerikaanse investeringsplannen voor technologie in twijfel zou kunnen trekken.
Klimaatinitiatieven terugdraaien
Meteen bij zijn terugkeer in het Witte Huis, en tegen de achtergrond van de verwoestende bosbranden in Californië, zette president Trump zijn klimaatsceptische agenda op scherp. Zo trokken de VS zich opnieuw terug uit het Klimaatakkoord van Parijs. Een eerdere terugtrekking tijdens het eerste presidentschap van Trump werd al snel door Joe Biden teruggedraaid. De president gaf ook een impuls aan de Amerikaanse industrie van fossiele brandstoffen en riep olieproducenten op tot “drill, baby, drill” om de Amerikaanse energiedominantie te herstellen. Bovendien riep Trump de meer dan 300 miljard dollar aan financiering voor groene infrastructuur in de VS een halt toe in zijn poging om de klimaatinitiatieven van Biden terug te draaien.
Op de radar
De Amerikaanse cijfers zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden, aangezien het nieuwe immigratie-, handels- en begrotingsbeleidmogelijks de inflatiekan aanwakkeren. In een toespraak in Davos riep president Donald Trump op tot een ronde van renteverlagingen door de centrale banken, op de eerste plaats door de Federal Reserve (Fed). De scène is gezet voor een duel op het hoogste niveau met Fed-voorzitter Jay Powell.
De dreigementen van Trump om Canada, Mexico en China “vanaf dag één van zijn ambtstermijn” hogere tarieven op te leggen, werden langzamer werkelijkheid. De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent zou voorstander zijn van een universeel importtarief van 2,5 procent dat geleidelijk richting de 20 procent gaat.
Duitsland staat op 23 februari voor federale verkiezingen. De peilingen op dit moment doen vermoeden dat de centrumrechtse CDU en CSU het best geplaatst zijn om een nieuwe coalitieregering te vormen, met steun van ofwel de Groenen ofwel de sociaaldemocraten van bondskanselier Olaf Scholz, wat hen een algemene meerderheid zou geven.
Risicowaarschuwing